צבי שאלו שאלה לפני שנה 1
שלום וברכה
במשך שנים רבות, שכרנו דירת מגורים לצורך בית כנסת ולא שילמנו מע\”מ. בשלב מסויים שכרנו דירת מגורים אחרת לאותה מטרה- למשך שנה בלבד. יצויין, שלא שילמנו אף פעם מע\”מ על דמי השכירות, על אף שהמשכיר (הראשון) היה עסק של נדל\”ן. הבית הנוכחי, עוד נבנה עוד לפני קום המדינה והוא מוגדר כהקדש. האיש שמולו חתמנו חוזה, לא דיווח בזמן החתימה, כי הוא עוסק מורשה, ולא סיפר כי הוא משכיר נכס ששייך להקדש (וגם לא ברור, מה המנדט שהיה לו בנידון והאם הוא היה רשאי בכלל להשכיר בעת החתימה. חברי ההקדש שמונו מטעם ביהמ\”ש- נמצאים איתו כרגע בהליך משפטי מורכב) הבית הנ\”ל מושכר למגורים, למעט קומה אחת שהושכרה לנו כאמור למטרת בית הכנסת. המשכיר שחתם כאדם פרטי, ציין בחוזה ש\’אם יחול מע\’\’מ\’ נצטרך לשלם. כשנשאל מדוע הוסיף את הפרט הזה, כאשר בדירות השכורות הקודמות, לא שילמנו מע\”מ, התחמק וציין כי \’לא אמרתי שיצטרכו, אבל אולי, אם וכאשר וכו\’… תכלעס, לאחר כשנה- שבה לא נתן חשבוניות על ההמחאות שקיבל על השכירות (דמי שכירות בלבד ללא מע\”מ) פתאום ביקש מע\”מ. למה? כי לטענתו הוא עוסק מורשה וממילא הוא חייב בתשלומים אלו. למה לא הבהיר מראש שהוא עו\”מ ולמה הסתייג וכתב בחוזה \’אם יחול\’? לא ברור… יש לציין, כי כשתבענו לקבל חשבוניות- כהוכחה לכך שהוא חייב מע\”מ, הוא סיפק חשבוניות מס – מתוך פנקס ידני, חשבוניות (שהאותנטיות שלהן לא ברורה) שנכתבו חצי שנה לאחר שעזבנו את הבית. רק מה? מסתבר, שמדובר בכלל במס\’ זהות של עוסק מורשה אחר- מכתובת אחרת. כלומר, רק השם הפרטי והמשפחה שבחשבוניות זהים לזה שמופיע בחוזה. קרי, על החוזה מופיע המשכיר במס\’ זהות בדויה/שונה וגם נרשמה כתובת שונה. והכי חשוב: על מס\’ הזהות שמופיע בחוזה –  אין בכלל תיק במע\”מ – לפי בדיקתנו ולא ברור למי שייך מס\’ זהות זה… בנוסף, בחשבונית לא נרשם שהתשלום הוא עבור דמי שכירות, ולא עבור איזה  נכס מדובר. נכתב בו רק שם המשלם, הסכום +מע\”מ וצויין בו עוד, כי התשלום התקבל בצ\’ק. (כאמור, צ\’קים ניתנו על ידינו רק עבור שכירות ולא עבור המע\”מ- שצץ לו פתאום. 
כעת השאלה: א) האם בית כנסת (כך מופיע בחוזה, שהמקום נשכר לביכנ\’\’ס) אמור לשלם מע\”מ, במיוחד לאור העובדה שמעולם לא שילמנו מע\”מ על שכירות, הן כששכרנו מאנשים פרטיים והן מעוסקי נדל\”ן? 
ב) האם יש הבדל בין נכס ישן (מלפני קום המדינה כאמור) לנכס חדש יותר בכל הנוגע לתשלומי מע\”מ?
ג) האם העובדה שהמשכיר לא הציג את עצמו בחוזה בזהות הנכונה (תכלעס, א\”א לדעת מהי הנכונה ומהי הבדויה), לא הציג את עצמו כנציג הקדש, לא הוכיח האם אכן חל מע\”מ על הנכס כפי שהדגיש בחוזה (\”אם יחול\”) וסיפק חשבוניות על דמי השכירות – רק לאחר שנה וחצי מאז החלה השכירות (שנמשכה כאמור – שנה אחת בלבד) ובמיוחד, שמדובר בחשבוניות הרשומות ע\”ש מס\’ עוסק מורשה שונה- מזה שבחוזה, חשבוניות שלא פורט בהן עבור מה התשלום בכלל: האם כל זה מהווה עילה חוקית לאי תשלום המע\”מ שהוא תובע? 

1 תשובות
נאוה רומי נענה לפני שנה 1
שלום, 

  1. גם משכיר שהוא אדם פרטי יכול להיות חייב במעמ. בדרך כלל בחוזים של דירות מגורים מופיעים סעיפים גנריים שיעודה של הדירה למגורים ואין לעשות שימוש אחר בדירה תבדקו אם יש איזשהו פטור בגלל שימוש לבית כנסת. לא ידוע לי. 
  2. המשכיר צריך לספק לכם חשבונית מס כנגד תשלומים. 
  3. פנקס מעמ ידני אינו ראיה ל “אי אותנטיות “. חשבוניות מפנקס זה בהחלט לא נדיר.
  4. יכול להיות שהמשכיר מופיע בתיק עוסק מורשה של איחוד עוסקים ואז זה לא התעודת זהות שלו- והכי טוב במקום לנחש לשאול אותו. 
  5. אתם יכולים וצריכים לבקש מהמשכיר אישור ניהול ספרים וניכוי מס וזה אישור מרשויות המס לתוקף התיק . 

___________
בהצלחה ושיהיו ימים שקטים 

  1.